Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Віддав наказ про обстріл середмістя Херсона – підозрюється командир артполку рф

За процесуального керівництва Херсонської обласної прокуратури командиру 8-го артилерійського полку берегової оборони 22-го армійського корпусу берегових військ Чорноморського флоту вмф рф заочно повідомлено про підозру у порушенні законів та звичаїв війни (ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 438 КК України).

За даними слідства, підполковник зс рф, перебуваючи з підлеглими військовослужбовцями артилерійського полку на лівобережній частині Херсонської області, віддав їм накази про вчинення злочину проти цивільного населення.

Виконуючи їх, 24 грудня військовослужбовці рф завдали масованих невибіркових ударів по середмістю Херсона та місцях масового скупчення людей, де відсутні будь-які воєнні об’єкти. Снаряди поцілили по центральному ринку, торговельному центру, пункту видачі гуманітарної допомоги, лікарні та інших об’єктах цивільної інфраструктури обласного центру.

У результаті цього загинуло 11 людей, поранення різного ступеня тяжкості отримали ще 64 мирних жителі.

Наразі триває збір доказів щодо причетності російського командира і його підлеглих військовослужбовців до вчинення інших обстрілів міста Херсона та області, які забрали життя мирних мешканців та спричинили інші тяжкі наслідки.

Досудове розслідування здійснює Управління СБУ в Херсонській області, оперативний супровід – підрозділ контррозвідки Управління СБУ в області і Департамент оперативно-розшукової діяльності Адміністрації Держприкордонслужби України.