Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Верховний Суд поставив крапку у справі про повернення громаді Києва 17 заповідних ділянок на Жуковому острові

Верховний Суд залишив без змін постанову суду апеляційної інстанції, якою задоволено позов заступника Генерального прокурора про повернення територіальній громаді міста Києва земельних ділянок ландшафтного заказника «Жуків Острів».

Офіс Генерального прокурора звернувся до суду з позовом в інтересах держави до фізичної особи, за якою на праві власності протиправно зареєстровано 17 земельних ділянок природно-заповідного фонду вартістю 45 млн грн площею понад 3 га.

Встановлено, що попри те, що землі площею понад 3 га мають особливе природоохоронне та історико-культурне значення, їх безоплатно передано для забудови.

Голосіївський районний суд м. Києва в задоволенні позовних вимог прокурора відмовив. Однак за принципової позиції Спеціалізованої екологічної прокуратури Офісу Генерального прокурора Київським апеляційним судом, з яким погодився і Верховний Суд, позов прокурора задоволено повністю.

Свого часу острів Жуків використовувався як мисливські угіддя київських князів. Тут знаходиться одна з найбільших заповідних зон Києва, значуща для всієї Європи, де зусиллями екологів збережена незаймана природа – ареал проживання багатьох представників флори і фауни, занесених до Червоної книги України.