Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
В Офісі Генпрокурора відбулися урочистості з нагоди 30-річчя української прокуратури (ФОТО)

В День працівників прокуратури у Офісі Генерального прокурора відбулися святкові заходи з нагоди святкування 30-ї річниці створення української прокуратури. Участь в урочистостях взяв Президент України Володимир Зеленський, Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук, Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль, народні депутати України, делегації Генеральних прокуратур Естонської, Польської і Литовської Республік, Республік Молдова і Болгарія, представники антикорупційних і правоохоронних органів Латвійської і Чеської Республік, а також міжнародних організацій.   

Президент України Володимир Зеленський привітав працівників прокуратури із професійним святом та ювілейною для інституції датою.

«Прокуратурі України – 30 років. Нехай завдяки ваші роботі щонайменше стільки ж років отримають усі злочинці, корупціонери та вороги України», – зазначив Президент у вітальному слові.


Ірина Венедіктова означила найголовніші досягнення на шляху становлення інституції. В 2019 році вдалося запустити складний процес реформи органів прокуратури, який завершено впродовж двох років. Із майже 12 тисяч прокурорів, які працювали в органах прокуратури до початку реформування, атестацію успішно подолали дві третини доброчесних, принципових та неупереджених професіоналів.

Генпрокурор зазначила, що нині створені всі передумови для роботи оновленої прокуратури як незалежного елементу загальної системи правосуддя з новими цінностями та підходами, закріпленими у Стратегії розвитку, які враховують кращі європейські стандарти. Наразі запроваджуються нові підходи в роботі громадських приймалень органів прокуратури.

«Не буде більше жодних решіток, озброєних охоронців, темних коридорів та замкнутих кімнат. Це нова прокуратура – орієнтована на людей та з високим рівнем спілкування, під час якого кожен буде почутий», – зазначила Генпрокурор.


Акумульовано зусилля на нових важливих напрямах – в структурі Офісу Генерального прокурора запрацювали нові підрозділи, зокрема з протидії катуванням, легалізації доходів, одержаних злочинним шляхом, кіберзлочинам, а також Спеціалізована екологічна прокуратура. Близько двох років ефективно функціонує підрозділ із захисту інвестицій від протиправного тиску на бізнес, яким напрацьовано більше шести десятків успішних кейсів. Змінено підходи до захисту прав дітей, які перебувають у конфлікті з законом та стали жертвами злочинних посягань. Посилено координацію діяльності всіх органів правопорядку в сфері протидії злочинності.

«17 листопада 2021 року стало справді історичним днем - завершено восьмирічне слідство у «материнській справі Майдану», в ході якого розслідувано більше тисячі епізодів злочинів, вчинених злочинною групою в складі дев’яти ексвисокопосадовців на чолі з колишнім Президентом України», – додала Генпрокурор.  

Задля досягнення максимальних результатів у розслідуванні злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту, створено Міжнародну раду експертів, до роботи якої залучено кращих іноземних і національних фахівців.

У плідній співпраці з міжнародними партнерами проведено низку успішних спецоперацій щодо викриття та припинення діяльності міжнародних кібергруп злочинців-хакерів за участі громадян України, якими завдано збитків більше ніж 3 млрд дол США.

Ірина Венедіктова подякувала прокурорам за самовіддане служіння Закону та сприяння встановленню справедливості у кожній справі, за вагомий внесок у розвиток європейської правової держави.

«Я переконана, що у нашому з вами завтра ми будемо ще більш ефективними ніж сьогодні! Я вдячна кожному з вас за належне виконання службових обов’язків щодо утвердження верховенства права, зміцнення законності і правопорядку, захисту прав і свобод громадян, інтересів держави. Нехай любов до рідної країни та людська повага надихають вас на нові звершення, а найвищою нагородою стане довіра громадян», – наголосила Генеральний прокурор.

Під час заходу Президент України вручив державні нагороди України за вагомий особистий внесок, зразкове виконання службових обов’язків і високий професіоналізм – Геннадію Демченку, Тетяні Сотніковій, Анатолію Біленку, Василю Гайворону, Лесі Морозюк. Присвоєно почесне звання «Заслужений юрист України» – Ірині Демській і Олександру Панову.