Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
В Одесі затримано трьох агентів ФСБ РФ під час спроби викрадення людини

За процесуального керівництва Київської міської прокуратури у м. Одеса затримано трьох осіб, які допомагали державі-агресору у проведенні колабораційної та підривної діяльності в регіоні.

За даними слідства, мешканець Одеси з 2014 року займав проросійську позицію та брав участь у проросійських політичних заходах. З початку повномасштабного вторгнення РФ на територію України він вступив у злочинну змову із кураторами спецслужб РФ для проведення підривної діяльності на території міста, забезпечення інформаційної та політичної підтримки РФ на території України. Він розробляв плани щодо утворення агентурної мережі у правоохоронних органах Одеської області.

За дорученням кураторів, одесит сформував злочинне угруповання. Його учасники збирали інформацію про місця розташування військової техніки ЗСУ, блокпостів тероборони, об’єктів критичної інфраструктури, а також цивільних та військових об’єктів на території Одеси. Також вони збирали відомості щодо осіб, які підтримували державний суверенітет України, для подальшої їх передачі представникам окупаційної адміністрації, у разі захоплення міста.

Крім того,  у серпні 2022 року учасники угруповання розмістили на житловому будинку в Одесі  прапор РФ із написом «Одесса – русский город». В подальшому фото цього прапору були передані представникам держави-агресора для використання пропагандистськими ЗМІ.

Також вони розробили план викрадення місцевого мешканця, який не підтримував збройну агресію РФ. Учасники угруповання планували утримувати його в підвальному приміщенні, та за допомогою наркотичних засобів і фізичного насильства примусити переоформити нерухомість та віддати інші цінні речі.

Під час проведення досудового розслідування за дорученням прокурора проведено імітування викрадення потерпілого, під час якого затримано трьох членів угруповання.

Наразі проводяться невідкладні слідчі дії. Вирішується питання щодо повідомлення затриманим про підозру у державній зраді, колабораційній діяльності та викраденні людини, а також обрання їм запобіжних заходів. (ч. 2 ст. 111, ч. 6 ст. 111-1, ч. 3 ст. 146 КК України).

Досудове розслідування здійснюється слідчими територіального управління  ДБР, розташованого у м. Києві, за оперативного супроводу ГУ ВБ СБУ та оперативного підрозділу Одеського прикордонного загону ДПС.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.