Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
В Одесі запрацював міждисциплінарний центр підтримки дітей «Барнахус»

Офіс Генерального прокурора у співпраці з Міністерством юстиції України проводить роботу з впровадження у практичну діяльність проєкту «Модель Барнахус в Україні».

У рамках цього проєкту 16 листопада 2023 року відкрили восьмий міждисциплінарний центр підтримки дітей за цією моделлю, три з яких розпочали свою роботу упродовж цього року.

Ще один крок на шляху формування правосуддя дружнього до дитини став можливим завдяки підтримці Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні та Української фундації громадського здоров’я.

На заході з нагоди відкриття Центру взяв участь начальник управління нагляду за додержанням законів у кримінальному провадженні Департаменту захисту інтересів дітей та протидії домашньому насильству Офісу Генерального прокурора Максим Червоний.

«У 2023 році Генеральний прокурор визначив захист прав та інтересів дітей пріоритетом у діяльності не лише органів прокуратури, а й правоохоронних органів держави загалом», – зазначив Максим Червоний.  

Ключова роль Центру полягає в координації зусиль усіх дотичних до кримінального процесу суб’єктів в інтересах дітей, постраждалих від насильства, у тому числі в умовах війни.

Представник профільного Департаменту Офісу Генпрокурора наголосив, що більшість дітей стають жертвами злочинів, які вчиняються в умовах неочевидності, з огляду на це їхні показання є важливими у процесі доведення вини кривдника. Саме тому допит дитини в дружньому для неї середовищі, у тому числі у центрах «Барнахус», сприятиме отриманню якісних свідчень та у подальшому надасть змогу запобігти її повторній віктимізації.

У відкритті Центру взяли участь представники Одеської обласної прокуратури, Дитячого фонду ООН (UNICEF), Міжвідомчої координаційної ради з питань правосуддя щодо неповнолітніх, громадських та благодійних організацій.

На цей час аналогічні центри відкрито у Вінницькій, Житомирській, Кіровоградській, Миколаївській, Тернопільській, Чернівецькій областях та м. Києві.