Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
В Гаазі обговорили нові підходи до реагування на сексуальне насильство, пов’язане з війною в Україні

Розслідування на деокупованих територіях доводять, що російські військовослужбовці вчиняють сексуальне насильство відносно всіх громадян. Вік постраждалих – від 4 до 82 років. Правоохоронні органи мають не лише встановити і покарати злочинців, але й допомогти постраждалим від насильства.

Про це на панельній дискусії «Стала модель для реагування на CНПК в Україні», супутньому заході при 21й сесії Асамблеї країн-учасниць Римського Статуту в Гаазі, заявила керівниця Управління щодо злочинів СНПК Офісу Генпрокурора Ірина Діденко.

«Для російських військовослужбовців не існує «захищених» категорій громадян. Чим більше територій звільняємо, тим більше таких випадків фіксується. Важливо, щоб і органи державної влади, і громадянське суспільство об’єднали зусилля для підтримки постраждалих і відновлення справедливості», - підкреслила Ірина Діденко.

Вона розповіла учасникам заходу, як змінились підходи Офісу Генпрокурора у справах сексуального насильства, пов’язаного з війною.

«Раніше постраждалих могли багато разів викликати на допити, змушувати проходити повторні медичні огляди. Постраждалі мали самі доводити факт сексуального насильства щодо них. Зараз наше завдання – в першу чергу, не завдати шкоди постраждалим. Йдеться про зменшення кількості дій і допитів. Крім того, є право в будь-який момент сказати «стоп», - розповіла Ірина Діденко.

Нові підходи передбачають, що перед проведенням слідчих дій постраждалим пояснюють, що відбуватиметься на наступному етапі. І лише після отримання інформованої згоди виконуються відповідні слідчі дії.

У дискусії взяли участь Посол Королівства Нідерландів Хенк-Кор ван дер Кваст, директорка з адвокації у Women’s Initiatives for Gender Justice Алікс Війма, координаторка SEMA Ukraine Ірина Довгань, голова Асоціації жінок-юристок України «Юрфем» Христина Кіт, голова ГО «Ла Страда – Україна» Катерина Черепаха, менеджерка по Україні у Global Rights Compliance Анна Микитенко, юридична консультантка Керолін Еджертон, спецрадниця прокурора Міжнародного кримінального суду щодо сексуального насильства в конфлікті Кім Туй Сілінгер, директор з правових питань МЗС Великобританії Ендрю Мердок.

Захід мав на меті всебічно розглянути ситуацію, пов’язану з сексуальним насильством внаслідок російської агресії в Україні, з урахуванням локального контексту, міжнародних практик і стандартів.