Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Уродженцю Голої Пристані, який агітував голосувати на псевдореферендумі за приєднання до рф, повідомлено про підозру

За процесуального керівництва Житомирської обласної прокуратури повідомлено про підозру уродженцю міста Гола Пристань Херсонщини – сину настоятеля місцевого храму УПЦ (МП).

Йому інкриміновано публічні заклики до зміни меж території України, здійснення інформаційної діяльності у співпраці з державою-агресором і заперечення збройної агресії рф проти України (ч. 1 ст. 110, ч. 6 ст. 111-1, ч. 1 ст. 436-2 КК України).

За даними слідства, у серпні-вересні 2022 року підозрюваний агітував за приєднання тимчасово окупованої частини Херсонської області до росії.

Від імені створеної окупантами організації «молода русь» брав участь у антиукраїнських політичних заходах. У своїх виступах запевняв у єдності з державою-агресором й необхідності відновлення «братніх відносин» між Україною та рф. 

Підозрюваний спільно з однодумцями перефарбував стелу міста у кольори російського прапора. Про це розповів у репортажі окупаційного телеканалу.

Чоловік систематично розповсюджував російські наративи у виступах перед місцевими жителями. Агітував херсонців проголосувати на псевдореферендумі за приєднання до рф, спільно з посадовцями держдуми рф брав участь у прямих ефірах проросійського спрямування.

Також він називав повномасштабне вторгнення рф в Україну «спеціальною воєнною операцією», а терористичним організаціям «лнр» та «днр» приписував державний статус республік.

Після звільнення території Херсонщини підозрюваний та його сімְ’я переїхали до м. Ставрополь рф. 

Досудове розслідування здійснює Управління СБУ в Житомирській області. 

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.