Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Українські прокурори відвідали штаб-квартиру НАТО

6-7 липня представники Офісу Генерального прокурора разом з українськими правоохоронцями та військовими відвідали штаб-квартиру НАТО, Командування НАТО з операцій та Агенцію НАТО зі зв’язку та інформації у рамках проєкту з обміну знаннями С4 Трастового фонду Комплексного пакету допомоги НАТО-Україна.

За сприяння Управління нових викликів безпеці штаб-квартири НАТО та Місії України при НАТО українські правоохоронці мали нагоду ознайомитися зі структурами НАТО, залученими до забезпечення кібербезпеки.

В рамках обміну досвідом українські прокурори розповіли про свою роботу з фіксації та розслідування воєнних злочинів, які вчиняються росією на українській території. Наразі зареєстровано майже 95000 воєнних злочинів. 353 особам повідомлено про підозру у їх вчиненні, стосовно 219 до суду скеровано обвинувальні акти, 53 – засуджено.

Вони також наголосили, що агресія, яку росія веде з 2014 року, передбачає не лише фізичні військові дії, а й засоби кібервійни. З лютого 2022 року російські кібератаки стали більш інтенсивними та критичними.

Агресія супроводжується кіберзлочинністю, направленою на руйнування та знищення критичної інфраструктури.

В рамках візиту учасники української делегації провели зустрічі з представниками Центру кібероперацій (CyOC) та Управління J6 Штабу Верховного головнокомандувача ОЗС НАТО в Європі, Агенції НАТО зі зв’язку та інформації, а саме – Центру кібербезпеки НАТО (NCSC), Центру управління корпоративними сервісами (ESOC), а також структур штаб квартири НАТО – Офісу головного інформаційного директора НАТО (OCIO), Управління нових викликів безпеці, Секретаріату С3, Управління об’єднаної розвідки та безпеки, зокрема Офісу безпеки НАТО, а також Управління операцій.

З боку НАТО зустрічі відкривали Заступник помічника Генерального секретаря НАТО з політичних питань та політики безпеки та Заступник начальника штабу з питань кіберпростору Штабу Верховного головнокомандувача ОЗС НАТО в Європі. Модерували обговорення Директор Центру кібероперацій НАТО та Заступника помічника Генерального секретаря НАТО з питань нових викликів безпеки.

Українська делегація виступила з оглядовою презентацією про систему кібербезпеки України та уроки кібервійни, що триває, а також представила потреби та пропозиції щодо майбутньої співпраці з НАТО у сфері кібербезпеки.

До делегації від Офісу Генерального прокурора увійшли Валерій Гайдар та Андрій Пархоменко, а також представники Національного координаційного центру кібербезпеки РНБО, Служби безпеки України, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації, Міністерства оборони України, Збройних Сил України та Департаменту кіберполіції Національної поліції України. Очолила делегацію секретар Національного координаційного центру кібербезпеки РНБО Наталія Ткачук.