Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Україна, Литва та Польща створили спільну слідчу групу для розслідування воєнних злочинів РФ

Генпрокурор Ірина Венедіктова підписала з Генпрокурором Литви Нідою Грунскєне та Генпрокурором і Міністром юстиції Польщі Збігневом Зьобро Угоду про створення спільної слідчої групи для розслідування агресії РФ та її воєнних злочинів на території України. Також документ скріпили підписами представники країн в Євроюсті. Крім цього, український і литовський генпрокурори обмінялися оригіналами, підписаного 2 березня Меморандуму про співробітництво між прокуратурами.

«Колеги-прокурори Литви і Польщі першими протягнули руку професійної допомоги після повномасштабного вторгнення РФ в Україну і розпочали власні національні розслідування. Тепер ми об‘єднуємо зусилля Люблінського трикутника справедливості, щоб протистояти злу на юридичному фронті», – заявила Ірина Венедіктова.

Діяльність ССГ зосереджуватиметься на зборі, безпечному зберіганні та швидкому обміні інформацією та доказами воєнних злочинів РФ, зібраними в ході розслідувань на території держав-сторін, а також оперативно-розшукових заходах. Крім цього, вона займатиметься виявленням активів воєнних злочинців з метою їх заморожування та конфіскації.

«Наша спільна слідча група відкрита до інших країн-учасників. Нині крім України, ще 9 країн здійснюють власні розслідування щодо війни, розв’язаної РФ: Литва, Польща, Словаччина, Естонія, Німеччина, Швеція, Латвія, Норвегія та Франція. Також очікуємо в нашій обоймі Офіс прокурора Міжнародного кримінального суду», – додала Генпрокурор.

В ході зустрічі литовські та польські колеги розповіли про вже проведені кроки у власних національних розслідуваннях. Передусім вони працюють із свідками та потерпілими – біженцями з України. Також в обох країнах почали роботу спеціальні захищені сайти для збору доказів – аналоги єдиного ресурсу Офісу Генпрокурора warcrimes.gov.ua.