Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Учасники Ukraine Accountability Conference в Гаазі створили Групу Діалогу з відповідальності для України

Генеральний прокурор Ірина Венедіктова взяла участь у конференції Ukraine Accountability Conference в Гаазі. 45 країн-учасників погодили Політичну декларацію про співпрацю для досягнення спільного результату. Група Діалогу заснована на цьому заході має об’єднати національні, європейські та міжнародні ініціативи для документування та правосуддя для міжнародних злочинів. Робота групи з підтримки України буде керуватися Офісом Генерального прокурора.

Також в документі відзначена робота українських прокурорів та правоохоронців із документування та розслідування міжнародних злочинів у взаємодії зі світовою спільнотою, а також притягнення до відповідальності тих, хто вчиняє звірства на нашій землі.

«Справедливість і відповідальність є фундаментальними для досягнення миру та безпеки. Отже, найкращою протидією діям Росії є дві речі. Перша – міжнародне співтовариство має забезпечити перемогу України. Друга – ті, хто вчиняє міжнародні злочини, мають бути притягнуті до відповідальності», – зазначила Ірина Венедіктова під час свого виступу.

Генеральний прокурор констатувала, що демократичний світ стикається з серйозним ворогом, яким є держава-вигнанець, яка прагне підірвати міжнародний порядок.

Конференція, організована Урядом Нідерландів, Офісом прокурора Міжнародного кримінального суду та Європейською Комісією, дала можливість на найвищому рівні обговорити конкретні кроки та майбутні зусилля.

«Припинення безкарності за основні міжнародні злочини є нашою спільною відповідальністю. Незважаючи на те, що Україна продемонструвала, що вона здатна впоратися з тягарем розслідувань і судових переслідувань, зважаючи на масштаби та тяжкість цих злочинів, справедливості для жертв можна досягти лише в симбіозі з міжнародним співтовариством», – зауважила Ірина Венедіктова.