Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
У Запоріжжі викрито організатора схеми незаконного переправлення ухилянтів за кордон

За процесуального керівництва Вознесенівської окружної прокуратури м. Запоріжжя учаснику одного з добровольчих формувань територіальної громади Запоріжжя повідомлено про підозру у незаконному переправленні осіб через державний кордон (ч. 3 ст. 332 КК України).

За даними слідства, четверо місцевих мешканців налагодили протиправний бізнес на незаконному переправленні військовозобов’язаних через держкордон України в пунктах пропуску. 

Вони обіцяли чоловікам призовного віку допомогу у виготовленні підроблених довідок військово-лікарської комісії про непридатність до військової служби або оформленні фіктивного волонтерства з наступним внесенням персональних даних до електронної системи «Шлях». Придбання ухилянтами таких документів надавало їм законні підстави для безперешкодного виїзду за межі України.

Вартість такої послуги учасники групи оцінювали від 4 до 7 тис доларів США з людини.

Організатора цієї схеми затримано в порядку ст. 208 КПК України, вирішується питання щодо обрання запобіжного заходу.

Під час обшуків за місцем його проживання та в транспортних засобах вилучено мобільні телефони, комп’ютерну техніку, банківські картки, грошові кошти та інші докази злочинної діяльності.

Слідство триває. Вживаються заходи для встановлення інших осіб, причетних до вчинення вказаного злочину.

Заходи з викриття здійснювались прокуратурою спільно зі слідчими Відділу поліції № 1 Запорізького РУП Головного управління Нацполіції в Запорізькій області за оперативного супроводу контррозвідки СБУ в Запорізькій області.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.