Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
У справі про хабарництво ексдиректора Інституту НАПН України та його сина Верховний Суд поставив крапку – прокурори відстояли по 8 років за ґратами

Прокурори Офісу Генерального прокурора відстояли у Верховному Суді справедливе покарання колишньому директору одного з Інститутів Національної академії педагогічних наук України та його синові – докторанту Інституту.

Їх засуджено за одержання службовою особою неправомірної вигоди в особливо великому розмірі (ч. 4 ст. 368 КК України) та пособництво у вчиненні цього злочину (ч. 5 ст. 27, ч. 4 ст. 368 КК України) відповідно.

Зазначимо, що це третій розгляд кримінального провадження у суді касаційної інстанції. Відповідно до останнього рішення апеляційного суду хабарникам призначено по 2 роки 1 місяць позбавлення волі.

Прокурори не погодилися з покаранням та повторно його оскаржили.

Наразі Касаційний суд у складі Верховного Суду підтримав доводи сторони обвинувачення та поставив крапку у справі: екскерівника одного з Інститутів НАПН України та його пособника засуджено до 8 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Також колишнього посадовця позбавлено на 3 роки права обіймати посади, пов’язані з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій.

Прокурори у суді всіх інстанцій довели, що керівник Інституту за пособництва сина у березні 2012 року одержав від засновника Товариства з обмеженою відповідальністю хабар – 800 тис грн та 250 тис дол США.

Ця сума була частиною загальної неправомірної вигоди, яка становила 11 млн дол США.

«Грошова винагорода» призначалася за сприяння у прийнятті рішення про надання дозволу на укладення договору оренди нежитлового приміщення площею 2290 м кв у центрі Києва. Він укладався між Інститутом та зазначеним Товариством строком на 49 років. Син безпосередньо займався підготовкою документів для договору оренди.

Наразі вирок набрав законної сили.

Свою вину в інкримінованих злочинах засуджені не визнавали протягом досудового слідства та судового розгляду провадження у всіх інстанціях.