Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
У Києві судитимуть членів злочинної організації, які вивели з рахунків Фонду гарантування вкладів 11 млн грн

Печерська окружна прокуратура м. Києва скерувала до суду обвинувальний акт щодо 13 учасників злочинної організації, які шахрайським способом знімали гроші з банківських рахунків.

Розслідуванням встановлено, що члени злочинної організації діяли на території Києва та Дніпропетровської області. Використовуючи «фішинг», тобто за допомогою шкідливого програмного забезпечення вони отримували доступ до логіну та паролю до банківського рахунку і знімали з нього усі гроші.

За цією схемою обвинувачені привласнили кошти Фонду гарантування вкладів фізичних осіб у сумі близько 11 млн грн. Ці гроші знаходились на рахунку одного з приватних нотаріусів міста Києва і мали бути перераховані клієнтам збанкрутілих банків. Отримавши дані для доступу до рахунку, вони перерахували гроші на інші рахунки фізичних осіб та зняли через банкомати. До банкоматів за грошима приходив один з учасників групи із повністю закритим обличчям.

Організатор вживав усі необхідні заходи для ретельної перевірки людей, яких добирав до своєї злочинної організації. Зокрема, нових учасників роздягали і перевіряли чи немає на них прослуховуючих пристроїв. Від техніки, через яку отримували доступ до рахунків, одразу позбавлялись.

Вже під час проведення обшуків за місцем проживання фігурантів встановлено, що вони також займаються вирощуванням коноплі та збутом канабісу.

Викрили та затримали членів злочинної організації влітку 2023 року.

Обвинуваченим інкриміновано створення злочинної організації та участь у ній, несанкціоноване втручання в роботу комп’ютерних мереж, шахрайство, вирощування конопель, вирощування та збут канабісу (ч. 1, 2 ст. 255, ч. 3 ст. 361, ч. 4 ст. 190, ч. 1 ст. 310, ч. 3 ст. 313, ч. 1 ст. 317, ч. 3 ст. 307 КК України).

Досудове розслідування здійснювалося слідчими Печерського управління поліції за оперативного супроводу ДКІБ СБУ.