Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
У Канаді пройшла міжнародна конференція United for Justice: War Crimes against Ukrainian Children

20 листопада 2023 року, у Всесвітній день дитини, у Торонто відбулася міжнародна конференція United for Justice: War Crimes against Ukrainian Children, присвячена викликам, пов’язаним із вчиненням воєнних злочинів проти українських дітей.

Експерти та лідери у галузі міжнародного правосуддя зібралися, щоб зміцнити зусилля світової спільноти із протидії російським злочинам.

«Україну та Канаду єднають глибокі історичні зв'язки. І сьогодні Канада в авангарді підтримки та відновлення справедливості для України», – зазначив Генеральний прокурор Андрій Костін під час відкриття конференції.

Генпрокурор повідомив, що за понад 20 місяців повномасштабної війни Україна задокументувала випадки депортації понад 19 500 дітей. 387 з них повернулися.

«Кожна дитина, яку вдалося повернути, – це перемога. І ці перемоги є результатом героїчних зусиль української держави, міжнародних партнерів та громадянського суспільства. Але десятки тисяч дітей все ще залишаються в руках ворога», – зауважив Андрій Костін.

«Нам невідкладно потрібен ефективний міжнародний механізм, достатньо потужний, щоб зупинити цю злочинну політику викрадення українських дітей та забезпечити їх повернення. І ми здатні це зробити. Та лише якщо будемо об'єднані», – наголосив Генпрокурор.

У конференції взяли участь Міністр закордонних справ Канади Мелані Жолі, Міністр юстиції та Генеральний прокурор Канади Аріф Вірані, Єврокомісар з питань юстиції Дідьє Рейндерс, Посол США з особливих доручень Бет Ван Скаак, керівник Команди Міністерства юстиції США з розслідування воєнних злочинів Ілай Розенбаум та інші. У відео до учасників конференції звернулися Голова Офісу Президента України Андрій Єрмак, а також прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан.