Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Трьом ексдепутатам від забороненої «Партії регіонів» повідомлено про підозру в державній зраді

За процесуального керівництва Вінницької та Одеської обласних прокуратур повідомлено про підозру трьом колишнім народним депутатам України від забороненої «Партії регіонів», які діють на користь держави-агресора.

За даними слідства, депутати IV-VII та IV-VIII скликань у 2014 і 2019 роках виїхали до росії, переховуючись від органів слідства.

Після повномасштабного вторгнення рф в Україну вони почали діяти в інтересах органів влади держави-агресора. Зокрема, налагодили співпрацю з представниками міністерства оборони рф.

Екснардепи повідомляли їм інформацію про ситуацію в Україні. Для цього використовували свої знайомства та зв’язки, здобуті під час політичної та підприємницької діяльності.

Вони допомагали рф наносити шкоду обороноздатності України та окуповувати її території.

За детальною інформацією екснардепів російські війська здійснили ракетний обстріл одного з українських нафтопереробних підприємств. Після нанесення удару підозрювані прозвітували кремлівським «кураторам» про пошкодження об’єктів.

Їм інкриміновано державну зраду, вчинену групою осіб (ч. 1 ст. 28, ч. 2 ст. 111 КК України).

Ще один підозрюваний – народний депутат України VII скликання. У 2014 році він виїхав до росії, де вчиняв активні дії на шкоду суверенітету та незалежності України.

У липні 2022 року підозрюваний перебував на тимчасово окупованій території Херсонської області разом з військовослужбовцями рф. Він публічно підтримував і пропагував дії військового формування «Одеська бригада», створеного для ведення збройного опору правоохоронцям і військовослужбовцям Збройних Сил України.

Ексдепутат публічно схвалював дії окупантів і закликав не зупинятись та продовжувати збройну агресію із застосуванням більш жорстких методів.

За його словами, наступною ціллю мало стати «визволення» Миколаєва та Одеси. У своїх зверненнях він закликав оборонців Півдня України скласти зброю та не чинити опору, в іншому випадку – погрожував знищенням.

Ворожу пропаганду транслювали у засобах масової інформації та інтернеті. Викладали відеохостингу YouTube та публікували у російському виданні «Комсомольська правда».

Ексдепутату інкриміновано державну зраду, пропаганду війни, виправдовування та визнання правомірною збройної агресії рф проти України (ч. 2 ст. 111, ст. 436, ч.1 ст. 436-2 КК України).

Досудове розслідування у кримінальних провадженнях здійснюють слідчі регіональних управлінь СБУ.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.