Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Андрій Костін: Завдання Task Force – активи осіб, причетних до злочинів проти України, якнайшвидше мають бути направлені для компенсації шкоди потерпілим від агресії

Генеральний прокурор Андрій Костін провів засідання Task Force – Міжвідомчої робочої групи з питань притягнення до відповідальності винних у агресії щодо України осіб, розшуку, арешту та подальшої конфіскації їх активів. 

Андрій Костін повідомив, що на сьогоднішній день вже є певні результати роботи групи. Зокрема, по 9 підозрюваним виявлено активи за кордоном та в Україні, на які накладено арешт, а по 6 з них – скеровано запити про надання міжнародної правової допомоги. Також за допомогою новітніх інструментів OSINT/CSINT встановлено потенційну можливість володіння міжнародними активами через членів своїх родин і довірених осіб у 113 фігурантів кримінальних проваджень.

«Сьогодні цього не достатньо. Перед Task Force стоїть амбітне завдання – повернення в Україну активів осіб, причетних до злочину агресії, воєнних та інших міжнародних злочинів проти Української держави та українських громадян. Вони підуть на компенсацію шкоди жертвам, потерпілим від агресії, а також державі Україна. І цю роботу необхідно максимально пришвидшити», – наголосив Генпрокурор. Він пояснив, що група має зосередитися на роботі на двох напрямах: кримінально-правовій площині, а також виявленні активів і пошуку шляхів конфіскації майна, в тому числі через міжнародні механізми.

Серед об’єктивних складнощів, які затримують процес пошуку та конфіскації, Андрій Костін назвав відсутність у підозрюваних власного майна в Україні або на території інших країн, адже їхні активи часто оформлені на інших осіб.

Зважаючи на це, Андрій Костін поставив перед членами групи завдання активізувати роботу Task Force, вибудувати чіткий план дій по синхронізації та систематизації зусиль з іншими державними органами і міжнародними робочими групами. Зокрема, Британською Task Force, Task Force Європейської комісії з питань заморожування та конфіскації, Task Force KleptoCapture Департаменту юстиції США та іншими.

«Має бути налагоджена системна комунікація з Task Force інших країн. Ми повинні мати єдину спільну позицію та one voice у комунікації з міжнародними робочими групами. Необхідно синхронізувати арешт та конфіскацію активів за кордоном з відповідними процесами в Україні», – наголосив він. «Виникають певні юридичні складнощі – ми як зацікавлена сторона повинні знайти та запропонувати партнерам варіанти їх вирішення», - додав Андрій Костін. 

Члени групи також погодилися на необхідності запропонувати міжнародним партнерам створення єдиного реєстру заморожених активів та висловили готовність активізувати співпрацю з міжнародними Task Force і спільно напрацювати конкретні механізми конфіскації, а також передачі активів.