Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Тарас Семків: Маємо працювати системно, аби жоден російський пропагандист не уникнув відповідальності

Російська пропаганда була частиною підготовки до повномасштабного вторгнення. Створення паралельної реальності та залучення всіх можливих заходів, навіть у релігійному середовищі, забезпечили підтримку військової агресії проти України.

Про це на пресконференції в Українському медіа-центрі заявив Тарас Семків, заступник керівника Департаменту протидії злочинам, вчиненим в умовах збройного конфлікту, Офісу Генпрокурора.

На заході були представлені результати дослідження «Геноцидна риторика російського режиму», проведеного Центром стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки. Автори дійшли висновку, що одним із ключових наративів російської пропаганди є заперечення права українців на власну ідентичність, державність та саме право існувати.

«Конвенція ООН про запобігання злочину геноциду передбачає відповідальність за заклики до таких дій. Підписантами Конвенції є як Україна, так і росія. СБУ здійснює досудове розслідування, а Офіс Генерального прокурора – процесуальне керівництво у кримінальному провадженні за вчинення геноциду, в тому числі за публічні заклики до нього», – повідомив Тарас Семків.

Він зазначив, що геноцид є міжнародним злочином. Першим етапом у правосудді служать вироки українських судів. Навіть винесені за процедурою in absentia, вони дають можливість інформувати про дії злочинця, обмежувати його в пересуваннях та арештовувати майно. Далі – черга міжнародних інституцій.

«Ми вже бачили рішення Міжнародного кримінального суду щодо депортації українських дітей. Сподіваємось на наступні рішення таких інституцій і створення трибуналу за злочин агресії. В Україні ми проводимо системну роботу, аби кожен пропагандист був притягнутий до відповідальності. Це складний шлях, але маємо його пройти. Історія знає багато випадків, коли притягнення до відповідальності здавалось неможливим. Нацистських злочинців виявляли і судили навіть десятки років потому. Тому я переконаний, що правосуддя відбудеться»,– заявив прокурор.

Він також подякував авторам дослідження і підкреслив важливість донесення правди про російську пропаганду до міжнародної аудиторії.

«Ми використаємо цей аналітичний документ у наших розслідуваннях. Ці висновки ляжуть у документи, висновки судових експертиз – доказову базу для притягнення винних осіб до відповідальності», – додав Тарас Семків.