Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Судитимуть високопосадовців окупаційної влади Російської Федерації в Криму

Офіс Генерального прокурора скерував до суду обвинувальний акт стосовно восьми осіб – очільників окупаційної адміністрації РФ у Криму та місті Севастополі. Так званих голову республіки Крим, голову державної ради республіки Крим, колишнього прокурора республіки Крим та ще п’ятьох посадовців обвинувачують у державній зраді, посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України, діях, спрямованих на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади у складі злочинної організації (ст. 109, ст. 110,  ст. 111, ст. 255 КК України).

За даними слідства, високопосадовці окупованого півострову, у лютому-березні 2014 року, перебуваючи на території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, створили злочинну організацію з метою насильницького повалення конституційного ладу та зміни меж території України всупереч установленого порядку, а також брали активну участь у її діяльності.  

Вони надали сприяння РФ у проведенні підривної діяльності проти України на шкоду її суверенітету, територіальній цілісності та недоторканості. Члени організації, зокрема взяли участь в утворенні окупаційних органів,  безпосередньо очолили їх та керували ними.

Досудове розслідування здійснювали слідчі Головного слідчого управління СБУ.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.