Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Судитимуть шістьох жителів Луганщини та Херсона, які обійняли посади при окупантах

Закарпатська обласна прокуратура скерувала до суду обвинувальні акти стосовно п’яти громадян за фактом колабораційної діяльності (ч. 5 ст. 111-1 КК України), ще один обвинувачується у державній зраді в умовах воєнного стану (ч. 2 ст. 111 КК України).

Обвинувачені у колабораціонізмі у 2022 році добровільно зайняли посади у створених окупантами органах на тимчасово непідконтрольних Україні території Луганщини та Херсона.

Мешканка Старобільська, співпрацюючи з представниками держави-агресора, обійняла псевдопосаду «заступника начальника відділу РАГС». Жінка керувала незаконно створеним підрозділом та організовувала його роботу за російськими стандартами.

«Сектор архітектури та містобудування адміністрації Марківського району лнр» очолив житель смт Марківка. Він погодився «відповідати» за благоустрій території.

Екскерівник одного з комунальних підприємств у смт Станиця Луганська став «начальником Валуйського відділу життєзабезпечення населених пунктів адміністрації Станично-Луганського району лнр. Маючи досвід роботи, чоловік займався координацією діяльності підприємств та організацій у сфері житлово-комунального господарства, розпоряджався комунальним майном в інтересах агресора.

Також підтримав окупацію міста та державу-агресора колишній командир відділення державної пожежно-рятувальної частини ГУ ДСНС в Луганській області. Він обійняв керівну посаду у так званому «мнс лнр». Призначений «командиром відділення» та отримав звання «старшого прапорщика».

Ще одна обвинувачена – мешканка Херсона. Під час захоплення міста вона очолила «відділ адресної та соціальної допомоги» у фейковому «департаменті праці та соціальної політики Херсонської області». Від імені держави-агресора надавала соцдопомогу громадянам та вела облік таких осіб.

За фактом державної зради судитимуть «освітянина» з Луганщини. До повномасштабного вторгнення рф на територію України він працював заступником директора Старобільського професійного ліцею. На пропозицію окупаційної влади залишився його очолювати і після «реформування» у «Старобільський професійний коледж», який нібито став частиною освітніх закладів так званої «лнр».

Обвинувачений організував роботу за стандартами та навчальними програмами рф, а мову викладання змінили на російську. У 2022 році псевдокерівник встиг вручити дипломи випускникам, а новий навчальний рік розпочав із урочистих заходів з прапорами держави-агресора.

Спеціальне досудове розслідування здійснювало Управління СБУ в Закарпатській області.