Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Судитимуть посадовців Херсонського РТЦК та СП, які «допомагали» військовозобов’язаним уникнути мобілізації

Прокурори Спеціалізованої прокуратури у сфері оборони Південного регіону скерували до суду обвинувальний акт стосовно заступника начальника ТЦК та СП – начальника мобілізаційного відділення, офіцера відділення військового обліку та бронювання сержантів і солдатів запасу Херсонського районного ТЦК та СП, а також цивільної особи за фактами одержання неправомірної вигоди, незаконного переправлення осіб через державний кордон України та службового підроблення (ч. 3 ст. 28, ч. 3 ст. 368, ч. 3 ст. 332, ч. 1 ст. 366 КК України).

Слідством встановлено, що у червні 2023 року заступник начальника територіального центру комплектації та соціальної підтримки розробив план щодо сприяння військовозобов’язаним в уникненні мобілізації та незаконному перетині державного кордону України. 

До реалізації свого плану, в ролі безпосередніх виконавців, він залучив раніше знайомого громадянина та свого підлеглого – офіцера відділення.

За розробленим планом обвинувачені за неправомірну вигоду в сумі від 3500 до 5500 доларів США вносили недостовірні відомості до військово-облікових документів військовозобов’язаних осіб, з подальшим їх виключенням з військового обліку за станом здоров’я, що надавало право безперешкодно перетнути державний кордон України. 

У вересні 2023 року після одержання 4500 доларів США неправомірної вигоди від бажаючого ухилитися від служби, учасників злочинної групи затримали правоохоронці в порядку ст. 208 КПК України.

Досудове розслідування здійснювали слідчі ГУНП в Миколаївській області, оперативний супровід ‒ ГВЗНД УСБУ в Херсонській області.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.