Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Судитимуть офіцера рф, який під час окупації Ірпеня розстріляв беззбройного мирного мешканця

Офіс Генерального прокурора скерував до суду обвинувальний акт стосовно військовослужбовця збройних сил рф за фактом порушення законів та звичаїв війни, поєднаного з умисним вбивством (ч. 1, 2 ст. 438 КК України).

Розслідуванням встановлено, що впродовж березня 2022 року, перебуваючи у тимчасово окупованому м Ірпінь,  командир 31 окремої десантно-штурмової бригади повітрянодесантних військ збройних сил рф разом з іншими військовослужбовцями рф проводили спеціальні рейди.

Вони жорстоко, образливо та принизливо ставилися до цивільних громадян України, які не брали участі у бойових діях. Таким чином окупанти намагалися виявляти патріотично налаштованих жителів.

Люди вимушені були переховуватися від військ рф. Оскільки при виявленні таких громадян вони здійснювали перевірки та так звані допити, застосовуючи фізичне та психологічне насильство.

25 березня 2022 року командир разом з військовослужбовцями рф обходили квартири будинку у житловому комплексі «Зелений будинок на Мечникова». Під час обходу з мотивів явної неповаги до українців, різким рухом вирвав частину волосся з голови жінки 1949 року народження та наніс удар прикладом вогнепальної зброї в обличчя, вибивши зуби.

В одній із квартир окупанти виявили місцевого мешканця. У зв’язку з відсутністю у чоловіка документів, командир відвів його за будинок до дитячого майданчику та вистрілив потерпілому у голову з автоматичної зброї. Сусіди знайшли тіло чоловіка наступного ранку та тимчасово поховали його у парку біля будинку. 

Досудове розслідування здійснювали слідчі управління організації розслідування злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту ГСУ Нацполіції за оперативного супроводу працівників ДЗІСД НП України.