Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Судитимуть «мера» захопленого Сєвєродонецька та ще чотирьох місцевих жителів за колабораціонізм

Прокурори Луганської обласної, Сватівської та Сєвєродонецької окружних прокуратур скерували до суду обвинувальні акти стосовно п’ятьох осіб, серед них – «в. о. голови» та «начальник відділу молоді та спорту» окупаційної адміністрації м. Сєвєродонецьк.

Їм інкриміновано колабораційну діяльність (ч. 5 ст. 111-1 КК України).

Слідством встановлено, що ставлеником окупантів у захопленому Сєвєродонецьку став колишній «голова адміністрації м. Брянка лнр». Місцевий житель підтримав рф ще у 2014 році. Обвинувальний акт за фактом його діяльності на користь ворога того періоду скеровано до суду (ч. 1 ст. 109, ч. 2 ст. 110, ч. 1 ст. 258-3 КК України).

На нову посаду обвинуваченого призначено у липні 2022 року.

Так званий «мер» легалізовує російську окупаційну владу – видає фейкові накази та розпорядження. Він активно бере участь у пропагандистських медіа. Публічно дякує політичній партії «єдина росія» за надану гумдопомогу, звітує про нібито налагодження «мирного життя», сприяння відкриттю «відділу з питань міграції» для пришвидшення паспортизації містян.

Також в окупаційній адміністрації міста з серпня 2022 року почав працювати уродженець Сєвєродонецька. Він очолює «відділ молоді та спорту» та організовує роботу за законодавством так званої «лнр». 

Ще троє обвинувачених ‒ колишня голова сільради, експрацівник пенсійного фонду та колишня посадовиця зі Сватівського району. Двоє очолили «відділи забезпечення життєдіяльності» у селах Тимонове та Дем’янівка, ще одна стала «начальником управління праці та соцзахисту населення» у місцевій окупаційній адміністрації.

Спеціальне досудове розслідування здійснювали слідчі 3 управління ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.