Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Судитимуть командирів підрозділів армії РФ від Чеченської Республіки, які організовували вторгнення на Київщину

За процесуального керівництва прокурорів Офісу Генерального прокурора закінчено досудове розслідування та скеровано до суду обвинувальні акти стосовно заступника начальника Управління Федеральної служби військ Нацгвардії РФ по Чеченській Республіці, а також стосовно командира 249 окремого моторизованого батальйону «Південь» однієї з бригад Північно-Кавказького округу військ Національної гвардії РФ. Обвинуваченим інкримінують порушення законів та звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 КК України).

Досудовим розслідуванням встановлено, що у березні 2022 року під керівництвом одного з обвинувачуваних військові РФ з Чеченської Республіки напали та захопили Бородянський психоневрологічний інтернат. Пацієнтам і персоналу медзакладу не давали можливості виїхати, позбавили їжі та води. Також він наказав розмістити біля інтернату реактивні системи залпового вогню, з яких велися обстріли наближених населених пунктів та позицій Збройних Сил України. Пацієнтів та персонал використовували при цьому в якості «живого щита» для захисту від атак з боку Збройних Сил України.

Інший обвинувачений упродовж лютого-березня 2022 року утримував цивільних осіб у нелюдських умовах в підвалах будинків в смт. Гостомель Київської області та використовував їх як «живий щит» для прикриття військових дій проти Збройних Сил України.

Спеціальне досудове розслідування здійснювалося слідчими Головного слідчого управління Служби безпеки України.