Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Судитимуть експрезидента та директора зовнішньоторговельного департаменту АТ «Мотор Січ»

Прокурори Офісу Генерального прокурора скерували до суду обвинувальний акт стосовно колишнього президента АТ «Мотор Січ» та директора зовнішньоторговельного департаменту цього товариства.

Розслідуванням встановлено, що обвинуваченні упродовж грудня 2017 року – жовтня 2022 року налагодили господарську діяльність відокремленого підрозділу АТ «Мотор Січ» – Сніжнянського машинобудівного заводу на тимчасово окупованій території в м. Сніжне Донецької області. Своїми діями вони сприяли терористичній організації «днр». Сплачували на її користь грошові кошти під виглядом, так званих «податків» та «митних платежів». За посередництва підконтрольних комерційних структур, зареєстрованих в іноземній юрисдикції, АТ «Мотор Січ» через іноземні юридичні особи поставляла сировину, а отримувала запчастини для авіаційних двигунів.

На початку повномасштабної війни упродовж березня – квітня 2022 року обвинувачені організували поставки товарів виробництва АТ «Мотор Січ» для військово-промислового комплексу рф за посередництва юридичної особи іноземної юрисдикції на загальну суму понад 72 млн грн. Йдеться про запасні частини для капітального ремонту авіадвигунів.

Також, вже після повномасштабного вторгнення рф на територію України обвинувачені готували для поставки ворогу за посередництва іноземної юридичної особи 128 авіаційних двигунів виробництва АТ «Мотор Січ» загальною вартістю понад 2,48 млрд грн. З них у травні 2022 року фактично було поставлено 7 авіаційних двигунів на суму понад 136 млн грн.

У квітні 2022 року експрезидент акціонерного товариства перешкоджав законній діяльності українських військовослужбовців. Коли вони звернулися з проханням оплатної передачі в користування гвинтокрила, він надавав вказівки співробітникам підприємства приховати документи на нього. Це робилося для того, щоб пілоти не могли сісти за штурвал повітряного судна без спеціальних формулярів. Більше того, він наказав розукомплектувати техніку – зняти лопоті, інші критичні комплектуючі та заховати їх.

Обвинуваченим інкриміновано колабораційну діяльність, пособництво державі-агресору, надання сприяння терористичній організації (ч. 4 ст. 111-1, ст. 111-2, ч. 1 ст. 258-3 КК України). Експрезиденту АТ «Мотор-Січ» також інкриміновано перешкоджання діяльності військових формувань в особливий період (ч. 1 ст. 114-1 КК України).

Досудове розслідування здійснювалося слідчими Головного слідчого управління СБУ, оперативний супровід – Департаментом контррозвідки СБУ.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України, особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду