Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Судитимуть двох співробітників фсб рф, які здійснювали хакерські атаки на державні органи України

Офіс Генерального прокурора скерував до суду обвинувальний акт стосовно двох громадян України - колишніх співробітників СБУ в АР Крим, а нині офіцерів фсб рф.

Їм інкриміновано державну зраду і несанкціоноване втручання в роботу електронно-обчислювальних машин та автоматизованих систем (ч. 1 ст. 111, ч. 2 ст. 361 КК України).

Розслідуванням встановлено, що під час проходження служби в органах СБУ до обов’язків обвинувачених входило забезпечення контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері інформаційної безпеки України.

У 2014 році вони зрадили присязі та під час збройного конфлікту перейшли на бік ворога, вступивши до лав фсб рф. 

Колишні співробітники СБУ надавали допомогу російським спецслужбам в проведенні підривної діяльності проти України.

З січня 2020 року по березень 2021 року вони разом із іншими учасниками злочинного хакерського угруповання «Armageddon», здійснювали атаки на об’єкти критичної інформаційної інфраструктури установ, що забезпечують належне функціонування економічної і правоохоронної систем України, а також її обороноздатності.

Обвинувачені несанкціоновано втручалися в роботу персональних комп’ютерів та автоматизованих систем органів державної влади України. Це призвело до витоку і блокування інформації, спотворення процесу обробки інформації та порушення встановленого порядку її маршрутизації в інтересах спецслужб рф.

Спеціальне досудове розслідування кримінального провадження здійснювалося Головним слідчим управління ДБР за оперативного супроводу Департаменту контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері інформаційної безпеки СБУ.