Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Судитимуть чоловіка, який збирав розвіддані для нанесення повітряних ударів по Харкову та області

Харківська обласна прокуратура скерувала до суду обвинувальний акт стосовно громадянина за фактом державної зради, вчиненої в умовах воєнного стану (ч. 2 ст. 111 КК України).

Слідство встановило, що у березні 2023 року харків’янин, який працює в одній з місцевих фармацевтичних компаній, через месенджер почав спілкуватись з громадянином рф. 

Від російського куратора чоловік отримав завдання — збирати відомості про дислокацію та переміщення особового складу і військової техніки ЗСУ у Харкові та області для подальшого нанесення прицільних ракетних і дронових ударів.

Харків’янин фотографував та знімав на відео об’єкти критичної інфраструктури та оборонно-промислових комплексів, а також військові об’єкти міста та області, після чого відправляв «наставнику» з рф. Для зв’язку він використовував сім-карти російських мобільних операторів.

За завданням куратора акцент було зроблено саме на Харкові та його передмісті. Чоловік заздалегідь розробляв свій маршрут по регіону і пересувався на службових автомобілях, щоб не викликати підозр.

Обвинувачений робив скріншоти зі свого мобільного телефону з відкритою картою, де було вказано, яку територію він проїхав. На зображенні він помічав зафіксовані ним українські блокпости, бліндажі, окопи та інші військові об’єкти.

Правоохоронці затримали харків’янина в порядку ст. 208 КПК України під час чергової фіксації інформації для ворога. 

За клопотанням сторони обвинувачення чоловіку було обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Досудове розслідування та оперативний супровід здійснювало Управління СБУ в Харківській області.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.