Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Створення «тимчасової цивільної адміністрації Харківської області» та обрання її керівника – повідомлено про підозру восьми особам

За процесуального керівництва Харківської обласної прокуратури заочно повідомлено про підозру восьми особам за фактом державної зради, вчиненої в умовах воєнного стану (ч. 2 ст. 111 КК України).

За даними слідства, міський голова Куп’янська, який з початку окупації міста підтримує російських військових, 3 червня 2022 року підписав протокол засідання про створення окупаційної адміністрації «тимчасова цивільна адміністрація Харківської області» та обрання її керівника.

За результатами проведення так званого «засідання» очолив проросійський орган вже підозрюваний за фактами держзради та колаборційної діяльності ексзаступник начальника Дергачівського райуправління міліції. Він надавав допомогу учасникам військових формувань РФ з пошуку жителів смт Козача Лопань, які брали участь в АТО/ООС, місцевих волонтерів та активістів, а також налагодив забезпечення російських військовослужбовців спецтехнікою для будівництва блокпостів. Перебуваючи в Козачій Лопані, він добровільно обійняв посаду «глави адміністрації» на території, захопленій російськими військами.

На заході були присутні ще 6 людей, які активно підтримували створення незаконного органу та підписали протокол засідання. Одному з присутніх 4 травня 2022 року також було повідомлено про підозру за фактами державної зради та колаборційної діяльності. Він проводить спільну з окупаційними військами РФ роботу з налагодження перепідключення комунальних комунікацій смт Козача Лопань до комунікаційних ліній РФ, а також організував і проводив серед місцевих мешканців видачу «гуманітарної допомоги» військовими РФ та налагодив висвітлення цих подій у федеральних російських ЗМІ.

Досудове розслідування здійснюється Управлінням СБУ в Харківській області.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.