Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
США, ЄС та Великобританія створили Консультативну групу щодо злочинів РФ в Україні

Atrocity Crimes Advisory Group (ACA) об’єднує багатонаціональну команду експертів Євросоюзу, США та Великобританії для підтримки Офісу Генпрокурора у розслідуванні та переслідуванні за воєнні злочини, які скоюються російськими військами в Україні.

«Це черговий потужний крок допомоги від наших партнерів. Вдячна за демонстрацію солідарності з Україною і бажання працювати пліч-о-пліч, щоб зупинити звірства та встановити справедливість для жертв та правосуддя для злочинців», – зазначила Ірина Венедіктова.

АСА діятиме на двох ключових напрямах. Це Консультативна група при Офісі Генпрокурора, що включатиме досвідчених прокурорів, які спеціалізуються на воєнних злочинах, слідчих, військових аналітиків, експертів-криміналістів та інших експертів. А також мобільні групи, які допомагатимуть ОГП та регіональним прокуратурам безпосередньо на місці подій. Вони стануть частиною ланцюга документування, розслідування та переслідування тяжких міжнародних злочинів, який координує прокуратура.

Консультативна група підтримується Офісом глобального кримінального правосуддя Державного департаменту США, Бюро з міжнародних питань у сфері боротьби з незаконним обігом наркотиків та правоохоронних органів (INL). Партнерами ACA є Юридичний коледж Університету штату Арізона, організація Global Rights Compliance та Міжнародна організація розвитку права (IDLO). З боку ЄС координацію забезпечуватиме Європейська служба зовнішніх справ (EEAS) через Представництво ЄС в Україні, спільно з Європейською комісією, Проектом ЄС Pravo-Justice II та Консультативною місією ЄС в Україні (EUAM). Участь Великобританії координуватиметься Міністерством закордонних справ та іншими відповідними урядовими департаментами.

USA

EU

UK