Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Справи Майдану: Суд виніс вирок щодо обвинувачених у масових розстрілах активістів 20 лютого 2014 року на Інститутській

За підтримання публічного обвинувачення прокурорами Офісу Генерального прокурора Святошинський районний суд м. Києва виніс вирок п’ятьом співробітникам роти спеціального призначення ПМОП «Беркут», підпорядкованого ГУМВС України в м. Києві.

Зокрема, суд призначив покарання:

Олегу Янішевському - довічне позбавлення волі;

Павлу Аброськіну - 15 років позбавлення волі;

Сергію Зінченку - 15 років позбавлення волі;

Олександру Маринченку - 5 років позбавлення волі.

Водночас, обвинуваченого Сергія Тамтуру виправдано.

При цьому суд встановив юридичний факт вчинення працівниками спецроти «Беркуту», на виконання явно злочинного наказу, масових невибіркових вбивств та замахів на вбивства протестувальників на вул. Інститутській у м. Києві.

Також вироком задоволено частину цивільних позовів потерпілих. 

До трьох з обвинувачених застосовано спеціальну заочну процедуру (in absentia), у зв’язку з переховуванням на території країни-агресора та на тимчасово окупованих територіях.

Після отримання повного тексту вироку, який налічує понад 1700 сторінок, прокурори Офісу Генпрокурора мають намір оскаржувати його в апеляційній інстанції. Зокрема, у зв’язку з безпідставним, на думку прокурорів, виправданням обвинувачених у вчиненні терористичного акту, незаконного перешкоджання проведенню акцій протесту, викрадення вогнепальної зброї, з якої було вчинено вбивства та замахи на вбивства протестувальників, а також у зв’язку з виправданням двох обвинувачених у вчиненні умисних вбивств.

Судовий розгляд тривав з травня 2015 року до листопада 2022 року. Майже рік суд присяжних перебував у нарадчій кімнаті.

Довідково: Міліціонери роти спеціального призначення ПМОП «Беркут» обвинувачувалися у тому, що на вул. Інститутській у Києві застосували до учасників акцій протесту табельну гладкоствольну та автоматичну нарізну вогнепальну зброю, споряджену бойовими припасами. Таким чином, за версією сторони обвинувачення, вони вчинили умисні вбивства 48 осіб та замахи на умисні вбивства 80 осіб, а також терористичний акт та інші злочини.