Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Справи Майдану: Заарештовано екскомандира львівського «Беркуту»

Суд задовольнив апеляційну скаргу прокурорів Офісу Генерального прокурора та застосував до колишнього командира батальйону міліції особливого призначення «Беркут» ГУМВС України у Львівській області запобіжний захід – тримання під вартою без права внесення застави. Його взяли під варту у залі суду.

Запобіжний захід обрано у межах розслідування кримінального провадження за обставинами організації підозрюваним незаконного перешкоджання акціям протесту 18 лютого 2014 року у центральній частині м. Києва.

За даними слідства, експравоохоронець, на виконання явно злочинного наказу, для залякування населення організував вчинення підпорядкованими співробітниками терористичного акту. Його метою було перешкоджання масовому руху мітингувальників з Майдану Незалежності до Верховної Ради України. Протестувальники планували публічно висловити підтримку голосуванню народних депутатів за повернення до Конституції України 2004 року, яка передбачала обмеження повноважень Президента.

Експравоохоронець забезпечив без відповідних підстав і з порушенням норм чинного законодавства невибіркове застосування підпорядкованими співробітниками МОП «Беркут» спеціальних засобів та вогнепальної зброї.

Такі його дії призвели до вбивств 3 мітингувальників, спричинення тяжких тілесних ушкоджень – 5, середньої тяжкості – 43, легких – 77.

Підозрюваному інкриміновано організацію, на виконання явно злочинного наказу, перевищення влади та службових повноважень працівником правоохоронного органу, незаконного перешкоджання проведенню зборів, мітингів, вуличних походів і демонстрацій, умисних вбивств та закінчених замахів на вбивства, заподіяння умисних тяжких тілесних ушкоджень, вчинення терористичного акту (ч. 2 ст. 28, ч. 3 ст. 27, ч. 4 ст. 41, ч. 3 ст. 365; ч. 2 ст. 28, ч. 3 ст. 27, ч. 4 ст. 41, ст. 340; ч. 3 ст. 27, ч. 4 ст. 41, п. п. 1, 5, 12 ч. 2 ст. 115; ч. 3 ст. 27, ч. 4 ст. 41, ч. 2 ст. 121; ч. 3 ст. 27, ч. 4 ст. 41, ч. 3 ст. 258 КК України).

Досудове розслідування здійснюють слідчі Державного бюро розслідувань.

На цей час за вказаними подіями до кримінальної відповідальності притягнуто ряд керівників органів внутрішніх справ, які безпосередньо організували вчинення зазначених злочинів, у тому числі колишнього Міністра внутрішніх справ України, його заступника, керівництво ГУМВС України в м. Києві, а також виконавців із числа співробітників МОП «Беркут».

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.