Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Справи Майдану: Судитимуть ексберкутівця ГУМВС України в Харківській області

За процесуального керівництва прокурорів Офісу Генерального прокурора до суду скеровано обвинувальний акт стосовно колишнього психолога групи кадрового забезпечення БМОП «Беркут» ГУМВС України в Харківській області.

За версією слідства, 18 лютого 2014 року обвинувачений застосував надмірне фізичне насильство, спеціальні засоби та помпову рушницю, споряджену набоями зі свинцевою картеччю, до учасників масових акцій протестів у столиці. Він заподіяв їм тілесні ушкодження різного ступеня тяжкості. Троє осіб від вогнепальних поранень загинуло.

У зв’язку із переховуванням обвинуваченого від органу досудового розслідування на території РФ, ДБР здійснювало щодо нього спеціальне досудове розслідування (in absentia). 

Колишній правоохоронець обвинувачується у перевищенні влади та службових повноважень, незаконному перешкоджанні проведенню зборів, мітингів, вуличних походів і демонстрацій, вчинених службовою особою на виконання явно злочинного наказу із застосуванням фізичного насильства та за попередньою змовою групою осіб, у вчиненні закінчених замахів на вбивство двох і більше осіб способом, небезпечним для життя багатьох осіб, спричиненні умисних тяжких тілесних ушкоджень та вчиненні на виконання явно злочинного наказу за попередньою змовою групою осіб терористичного акту з застосуванням зброї, що призвело до загибелі людей та інших тяжких наслідків (ч. 4 ст. 41, ч. 3 ст. 365, ч. 4 ст. 41, ст. 340, ч. 4 ст. 41, ч. 3 ст. 27, ч. 2 ст. 15 п. п. 1, 5, 12 ч. 2 ст. 115, ч. 4 ст. 41, ч. 3 ст. 27, ч. 2 ст. 121, ч. 4, ст. 41, ч. 3 ст. 258 КК України).

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.