Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Справи Майдану: Колишній беркутівець засуджений до 8 років позбавлення волі

За участі прокурорів Офісу Генерального прокурора 5 грудня 2022 року Печерським районним судом міста Києва ухвалено обвинувальний вирок відносно колишнього працівника батальйону міліції особливого призначення «Беркут» ГУ МВС України в Харківській області.

Експравоохоронця засуджено до 8 років за гратами з позбавленням права обіймати посади в правоохоронних органах на 3 роки. Наразі це найсуворіший вирок відносно правоохоронця.

Засуджений перебуває у розшуку з 2015 року. Розгляд справи відбувався у формі спеціального судового провадження (in absentia). Це перший вирок у справах Майдану за цією процедурою.

Прокурори у суді довели, що 1 грудня 2013 року засуджений наніс численні удари гумовим кийком та ногою в різні частини тіла та по голові активісту – учаснику акції протесту біля Адміністрації Президента на вулиці Банковій. Потерпілий в цей час не вчиняв жодних противоправних дій. Він лежав на проїжджій частині, а його руки були скріплені за спиною кайданками.

Колишній правоохоронець обвинувачувався у вчиненні, на виконання явно злочинного наказу, перевищення влади та службових повноважень працівником правоохоронного органу із застосуванням насильства (ч. 4 ст. 41 ч. 2 ст. 365 КК України).