Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Справи Майдану: Екскомандира спецроти Київського беркуту судитимуть за масові розстріли активістів Майдану 20 лютого 2014 року

За процесуального керівництва прокурорів Офісу Генерального прокурора скеровано до суду обвинувальний акт стосовно колишнього командира роти спеціального призначення ПМОП «Беркут», підпорядкованого ГУМВС України в м. Києві.

Розслідуванням встановлено, що 20 лютого 2014 року на вул. Інститутській в м. Києві міліціонери роти спецпризначення під керівництвом командира та разом з ним, застосували до учасників акцій протесту табельну гладкоствольну і автоматичну нарізну вогнепальну зброю, споряджену бойовими припасами.

В результаті цього загинуло 48 учасників акцій протесту, 90 – отримали вогнепальні поранення.

В подальшому знаряддя вчинення злочину за вказівкою обвинуваченого були викрадені, пошкоджені та приховані. Під час розслідування їх частину віднайдено та ідентифіковано.

Йому інкриміновано перешкоджання, на виконання явно злочинного наказу, проведенню мирних акцій протесту, перевищення службових повноважень, що призвело до настання тяжких наслідків, вчинення терористичного акту, спричинення тяжких тілесних ушкоджень, умисні вбивства та закінчені замахи на умисне вбивство двох і більше учасників акцій протесту, а також викрадення табельної вогнепальної зброї (ч. 4 ст. 41, п.п. 1, 5, 12 ч. 2 ст. 115; ч. 4 ст. 41, ч. 2 ст. 15 п.п. 1, 5, 12 ч. 2 ст. 115; ч. 4 ст. 41, ч. 3 ст. 258; ч. 2 ст. 262; ч. 4 ст. 41, ст. 340; ч. 4 ст. 41, ч. 3 ст. 365 КК України).

Обвинувальний акт скеровано до суду для розгляду за спеціальною заочною процедурою – in absentia, у зв’язку з переховуванням обвинуваченого на території країни-агресора та набуття її громадянства.

Також відносно нього заочно обрано запобіжний захід – тримання під вартою.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснювалося слідчими ДБР.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.