Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Справи Майдану: 8 років позбавлення волі – одного з керівників «тітушок» засуджено за викрадення і катування киянина

За підтримання публічного обвинувачення прокурорами Офісу Генерального прокурора Дарницьким районним судом м. Києва ухвалено вирок стосовно цивільного учасника протидії мирним акціями протесту, якого визнано винним у організації і пособництві викрадення та катування киянина в січні 2014 року.

У суді доведено, що обвинувачений був організатором групи так званих «тітушок», які були залучені для протидії мирним акціям протесту. Вони, помилково сприйнявши киянина за учасника Євромайдану, викрали його зі станції метро «Петрівка» у м. Києві та перевезли потерпілого на свою базу на вулиці Колекторній, що поблизу метро «Бориспільська». Там чоловіка піддали мученню та катуванню, вимагаючи надати інформацію щодо схеми організації мітингів в центрі столиці, розподілу ролей, тощо. Відносно частини учасників цієї групи на даний час уже ухвалені обвинувальні вироки.

Рішенням суду обвинуваченого визнано винним у підбуренні та пособництві катуванню (ч.ч. 4, 5, ст. 27, ч. 2 ст. 127 КК України) та призначено покарання у вигляді позбавлення волі строком 7 років. Водночас, з урахуванням попереднього вироку Київського апеляційного суду, яким його визнано винним у вчиненні хуліганства групою осіб із застосуванням зброї відносно журналіста В’ячеслава Веремія, судом остаточно призначено йому покарання у вигляді позбавлення волі строком 8 років.

Цим же рішенням суду частково задоволено цивільний позов потерпілого. Наразі вирок не вступив у законну силу.

У даному кримінальному провадженні він також обвинувачувався у протидії мирним акціям протестів, викрадені людини, а також у вчиненні хуліганства (ст. 340, ч. 2 ст. 146, ч. 2 ст. 296 КК України), однак раніше судом, у зв’язку зі сплином строків давності, ухвалено рішення про закриття провадження в цій частині.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.