Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Справа танкера «Delfi»: Судитимуть командира корабля морської охорони за недбале ставлення до військової служби

Прокурори Приморської окружної прокуратури м. Одеси скерували до суду обвинувальний акт стосовно колишнього командира корабля Одеського загону морської охорони за фактом недбалого ставлення до військової служби, що заподіяло істотну шкоду (ч. 3 ст. 425 КК України).

Встановлено, що у листопаді 2019 року командир корабля,  перебуваючи на судні морської охорони, що несло бойове чергування в акваторії Чорного моря поблизу Одеського морського порту, знав про наявні порушення у танкера «Delfi» та не вжив заходів щодо його затримання та конвоювання до найближчого порту.

Під час огляду судна прикордонниками встановлено, що танкер перетнув державний кордон України без необхідних документів та з меншою за необхідну кількістю екіпажу – командою із 3-х замість 5-ти осіб. Також було зафіксовано непрацездатність головних двигунів судна, втрату одного з якорів, нестабільно працюючі системи зв’язку, відсутність палива та провізії, що створювало передумови для загрози життю та здоров’ю членів екіпажу.

Внаслідок цього вантажний танкер в умовах шторму зірвався з якоря та, дрейфуючи, сів на мілину поблизу одеського пляжу «Дельфін», де стався витік нафтопродуктів, що призвело до закриття пляжу.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснювали  слідчі відділу поліції №2 Головного управління Нацполіції в Одеській області за оперативного супроводу співробітників Управління СБУ в Одеській області.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.