Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Справа Кирила Тлявова: Прокуратура отримала повний текст вироку та готує апеляційну скаргу. Позиція обвинувачення – незмінна

Переяслав-Хмельницький міськрайонний суд 25 травня 2023 року ухвалив вирок у справі про вбивство 5-річного Кирила Тлявова у Переяславі.

Київська обласна прокуратура отримала повний текст вироку суду. Наразі ювенальні прокурори готують апеляційну скаргу. 

Прокурор Максим Дергачов наголошує, справа складна тим, що вогнепальну зброю, з якої стріляли обвинувачені, приховали. Її фактично немає.

«Попри ці складнощі, слідство встановило, до якого модельного ряду вона відноситься та як виглядає. Надано детальний опис зброї, вивчено набої, які відстріляні. І це дало можливість визначити, яка це була зброя. Варто зазначити, що саме за цією статтею – незаконне зберігання зброї та боєприпасів – зокрема, засуджено одного з обвинувачених. Тобто це встановлено і доведено у суді», – зазначив прокурор.


Позиція прокуратури від початку розгляду матеріалів обвинувачення та до оголошення вироку незмінна та принципова.

Ювенальні прокурори просили суд призначити обвинуваченому у вбивстві дитини максимальне покарання – 7 років позбавлення волі. Ще двом співучасникам – по 6. Неповнолітньому, на час вчинення злочину, обвинуваченому – 4 роки ув’язнення з іспитовим строком 2 роки.

Натомість, суд визнав винним у вбивстві через необережність 5-річного Кирила Тлявова та незаконному зберіганні боєприпасів колишнього поліцейського (ч. 1 ст. 119, ч. 1 ст. 263 КК України). Його засуджено до 4 років позбавлення волі. Також суд ухвалив врахувати строк його перебування під вартою у цей термін – 3,5 роки. Окрім того, зобов’язав його виплатити 1 млн грн моральної шкоди потерпілим. 

Іншого експравоохоронця засуджено за зберігання вогнепальної зброї та боєприпасів (ч. 1 ст. 263 КК України). Призначене покарання – 4 роки позбавлення з іспитовим строком на 2 роки.

Ще двох фігурантів справи – сина останнього, який на момент скоєння злочину був неповнолітнім, та їхнього товариша суд виправдав.

У хуліганстві із застосуванням вогнепальної зброї суд виправдав усіх чотирьох обвинувачених (ч. 4 ст. 296 КК України).

«Вирок буде оскаржений. На думку сторони обвинувачення, під час судового розгляду доведено вину усіх осіб за всіма інкримінованими їм статтями. У цілому суд погодився щодо наявності в діях складу за статтею 119 КК України – убивство через необережність. Проте, на нашу думку, призначив досить м’яке покарання. Воно буде оскаржене в частині тяжкості.

Щодо наявності кваліфікації за статтею 296 КК України її доведено в ході судового розгляду – хуліганство, вчинене групою осіб, із застосування вогнепальної зброї. В апеляційній скарзі ці доводи будуть відображені», – підкреслює Максим Дергачов.


Нагадаємо, розслідуванням встановлено, що у травні 2019 року в місті Переяслав чоловіки перебували на ґанку домоволодіння одного з обвинувачених. Звідти неодноразово здійснювали постріли по заздалегідь розставленим ними мішеням. Вони нехтували тим, що місце ураження кулями є громадським місцем, де могли перебувати інші особи.

Одна з куль, випущених по умовній мішені, влучила в голову 5-річного хлопчика, який в той час гуляв на вулиці з однолітками. Від отриманого поранення дитина померла в лікарні.

Органи прокуратури вживатимуть всіх заходів для забезпечення справедливого і невідворотного покарання винних у вчиненні злочину.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснювало ДБР.