Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Смерть 10 цивільних через нелюдські умови тримання у підвалі Ягіднянської школи – повідомлено про підозру військовим РФ

За процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора та Чернігівської обласної прокуратури встановлено і заочно повідомлено про підозру ще восьми військовослужбовцям збройних сил РФ у порушенні законів та звичаїв війни (ч. 2 ст. 438 КК України).

За даними слідства, військові ЗС РФ під час окупації села Ягідне Чернігівського району протягом березня 2022 року помістили і насильно утримували у підвальному приміщенні школи у нелюдських умовах понад 300 місцевих мешканців, серед яких 77 дітей. При цьому підозрювані погрожували мешканцям села застосуванням зброї і завдавали тілесних ушкоджень.

Перед тим, як помістити людей до підвалу, окупанти примушували їх роздягатися надворі догола у присутності інших мешканців села за мінусової температури повітря.

Унаслідок утримання цивільного населення у нелюдських умовах – без доступу до свіжого повітря в задушливому просторі, без освітлення в повній темряві, без забезпечення питною водою та їжею, в антисанітарних умовах з 9 по 28 березня 2022 року померло 10 цивільних осіб.

Водночас, військовослужбовці ЗС РФ забороняли здійснювати захоронення померлих у кількості, менше п’яти осіб, а за порушення цієї заборони відкривали вогонь із вогнепальної зброї по цивільних, які були вимушені ховатися у виритих могилах.

Раніше вже повідомлялося про встановлення і повідомлення про підозру першому військовослужбовцю ЗС РФ у вчиненні цього злочину.

Наразі встановлюються інші військові РФ, причетні до злочинів проти мирного населення.