Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Шкода довкіллю через псування земель відходами – на Житомирщині підозрюються п’ятеро учасників ОЗГ

За процесуального керівництва Житомирської обласної прокуратури п’ятьом учасникам організованої групи повідомлено про підозру у псуванні земель шкідливими для довкілля відходами, що спричинило тяжкі наслідки (ч. 3 ст. 28, ч. 2 ст. 239 КК України).

За даними слідства, усі підозрювані – жителі Коростишева. Організатор угруповання мав у власності чотири цистерни та домовлявся з представниками каменеобробних підприємств про вивезення шкідливих для довкілля відходів – гранітної пульпи. Жодних дозволів для цієї діяльності у нього не було.

Чоловік найняв чотирьох водіїв, які забирали гранітну масу з місць обробки каменю. Надалі вони вивозили відходи, які підлягають утилізації, у непризначене для цього місце на відкритій місцевості.

Задокументовано, що з вересня по грудень 2022 року вивезено майже 200 м3 пульпи на територію Харитонівської ОТГ Житомирського району.

За висновками експертів, протиправні дії заподіяли довкіллю 2,6 млн грн збитків.

Наразі на спецавтомобілі накладено арешт. Вирішується питання щодо стягнення з підозрюваних суми заподіяної шкоди.

Досудове розслідування здійснюють слідчі ГУ Нацполіції в області, оперативний супровід – Управління стратегічних розслідувань в області ДСР НПУ.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.