Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Силове захоплення та розграбування Чорнобильської АЕС - полковнику поліції нацгвардії РФ повідомлено про підозру

За процесуального керівництва прокурорів Офісу Генерального прокурора повідомлено про підозру полковнику поліції Федеральної служби військ національної гвардії РФ у порушенні законів та звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 КК України).

За даними слідства, підозрюваний, на виконання наказу генерала Федеральної служби військ нацгвардії РФ, знаючи, що атомна електростанція відповідно до вимог міжнародного гуманітарного права є об’єктом, що містить небезпечні сили, взяв участь у її силовому захопленні із застосуванням зброї. 

Після захоплення окупантами Чорнобильської АЕС, він сприяв в операції щодо її незаконного утримання. За участі полковника на виконання злочинних наказів було незаконно вивезено 169 військовослужбовців Національної гвардії України до РФ.

Такі дії становлять пряму загрозу життю і здоров’ю мирного населення, суперечать нормам ст. 56 Додаткового протоколу до Женевської конвенції від 12 серпня 1949 року, яка прямо забороняє  вчиняти напади на атомні електростанції в умовах збройного конфлікту.

Раніше прокурори вже повідомили про підозру двом генералам Федеральної служби військ національної гвардії РФ у порушенні законів та звичаїв війни.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснюється СБУ за оперативного супроводу Головного управління контррозвідувального забезпечення об’єктів критичної інфраструктури та протидії фінансуванню тероризму ДЗНД СБУ.