Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Ще шістьох жителів Луганщини підозрюють в організації псевдореферендуму, серед них – так званий «депутат народної ради лнр»

За процесуального керівництва Луганської обласної, Сєвєродонецької та Лисичанської окружних прокуратур шістьом особам повідомлено про підозру у посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України, а також колабораційній діяльності (ч.2 ст. 110, ч. 5 ст. 111-1 КК України).

За даними слідства, у 2018 році житель Луганська став «депутатом народної ради лнр ІІІ скликання. Він брав активну участь у медійних заходах, де систематично заявляв про необхідність приєднання так званої «лнр» до рф.

У вересні 2022 року «депутат» проголосував за псевдозакон про незаконний референдум щодо відокремлення територій Луганщини від України. Після цього «народна рада» звернулася до голови «лнр» для його підписання.

Ще п’ятеро фігурантів у вересні 2022 року взяли участь у роботі так званих «виборчих комісій». Одна з них очолила «ТВК» у місті Голубівка, інші були «членами виборчих комісій» у Лисичанську, Сєвєродонецьку і Кремінній.

Вони складали списки виборців, ідентифіковували осіб, що прийшли на виборчі дільниці, видавали та підраховували «бюлетені» для голосування, складали протоколи.

Наразі вирішується питання щодо оголошення підозрюваних у розшук.

Досудове розслідування здійснюють слідчі 3 управління ГУ СБУ України в Донецькій та Луганській областях.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.