Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Ще пятеро військових "днр" і зс рф отримали тюремні вироки

За публічного обвинувачення прокурорів Донецької обласної прокуратури ухвалено вироки п’ятьом чоловікам за державну зраду, колабораційну діяльність та участь у терористичній організації (ч. 1, 2 ст. 111, ч. 7 ст. 111-1, ч. 1 ст. 258-3 КК України). Одного з них засуджено до довічного ув’язнення, а чотирьох - до 12 та 15 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Прокурори у суді довели, що уродженець м. Ровеньки воював проти своєї держави з 2017 року та «дослужився» до командира взводу батальйону тероборони зс рф. Чоловік виконував бойові завдання в містах Луганськ, Сєвєродонецьк, Старобільськ, Рубіжне, Варварівка, Лисичанськ Луганської області і Куп’янськ, Ізюм на Харківщині. 

З корисливих мотивів пішов захищати псевдореспубліку ще один засуджений – уродженець м. Горлівки, який за 13 місяців служби заробив понад 2 млн рублів.

Інший засуджений воював поблизу м. Херсона. Він перевівся на посаду снайпера і до вересня 2023 року займався обладнанням російських позицій у м. Маріуполі та неподалік сіл Володимирівки, Іванівки, Новоандріївки й Микільського Волноваського району.

Ще один учасник нзф «днр» - розвідник родом з м. Харцизька після тримісячного навчання вирушив виконувати завдання до сіл Водяного та Опитного. Він обстежував місцевість, після чого проводив туди групи підрозділу рф, аби вони штурмували місця розташування наших захисників.

П’ятий засуджений у перший же день повномасштабного вторгнення перейшов на бік окупантів. У складі батальйону охорони комендантського полку «народної міліції лнр» він одночасно виконував обов’язки стрілка та кулеметника. У вересні 2023 року він перевівся до одного з підрозділів зс рф, у складі якого чинив опір ЗСУ на Бахмутському напрямку.

Наразі усі п’ятеро громадян перебувають під вартою – їх затримали українські захисники. 

Досудове розслідування здійснювало ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях.