Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Шахрайські кол-центри в тюрмах «ДНР» - викрито угруповання

За процесуального керівництва прокурорів Офісу Генерального прокурора мешканцю м. Краматорськ повідомлено про підозру у пособництві заволодінню чужим майном шляхом обману, вчиненому за попередньою змовою групою осіб, шляхом незаконних операцій з використанням електронно-обчислювальної техніки (ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 190 КК України).

За даними слідства, підозрюваний вступив у змову з представниками окупаційної адміністрації РФ – ватажками «ДНР». В  місцях  позбавлення волі під їх контролем була створена розгалужена мережа кол-центрів. В’язні телефонували громадянам України та, представляючись співробітниками відомих українських банків, виманювали у них конфіденційні персональні та банківські дані. Після цього заволодівали грошовими коштами з їх карткових рахунків.

Обготівковування викрадених коштів та їх подальше переправлення через лінію розмежування координував підозрюваний. Його кур’єрами були мешканці підконтрольних українській владі територій, які мають також громадянство РФ. Для цього вони використовували підставних осіб та фінансові сервіси.

Частину викрадених в українських громадян грошей група осіб передавала так званим «правоохоронцям» на окупованих територіях, які здійснювали координацію діяльності кол-центрів. За час їхньої діяльності ошукано сотні громадян України на мільйони гривень.

Під час проведення санкціонованих обшуків виявлено і вилучено численні банківські картки, мобільні пристрої, чорнові записи, комп’ютерну техніку та інші речові докази, які підтверджують вказану протиправну діяльність.

Спецоперацію проведено спільно з Кібердепартаментом СБУ та слідчими Головного слідчого управління Нацполіції України.

Наразі вирішується питання щодо обрання підозрюваному запобіжного заходу та повідомлення про підозру всім співучасникам злочинного угруповання.

Також вирішується питання щодо повідомлення особам про підозру  у легалізації (відмиванні) доходів, одержаних злочинним шляхом (ч. 2 ст. 209 КК України).

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України, особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.