Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Шахрайська схема через послугу доставки – повідомлено про підозру 9 членам злочинної організації (ФОТО)

За процесуального керівництва Харківської обласної прокуратури 9 особам повідомлено про підозру у створенні злочинної організації та участі у ній, а також шахрайстві, вчиненому шляхом незаконних операцій з використанням електронно-обчислювальної техніки (ч. 1, ч. 2 ст. 255, ч. 4 ст. 28 ч. 3 ст. 190 КК України).

За даними слідства, на початку 2021 року чоловік, перебуваючи в слідчому ізоляторі, організував шахрайську схему, для втілення якої по всій території України, в тому числі і Харківської області, залучив інших осіб. Члени злочинної організації підшукували на платформі онлайн-оголошень людей, які розмістили оголошення про продаж товарів. Після цього домовлялися з продавцями про купівлю та пропонували їм оформити послугу доставки, для чого пересилали продавцям посилання. Перейшовши за ним, потерпілі опинялися на шахрайському сайті, який мав вигляд справжнього сайту оформлення послуги, де вводили дані банківських карток. Отримавши всю необхідну інформацію, підозрювані переказували гроші на власні банківські картки та купували за них криптовалюту.

Під час обшуків правоохоронцями вилучено комп’ютерну техніку, мобільні телефони.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснюється слідчим відділом Головного управління Нацполіції у Харківській області, оперативний супровід – Управлінням протидії кіберзлочинам в Харківській області Департаменту кіберполіції Національної поліції України.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.