Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Розстріл автівки сімʼї з дітьми в Бучі – повідомлено про підозру військовому рф

За процесуального керівництва ювенальних прокурорів Офісу Генпрокурора повідомлено про підозру військовослужбовцю 76-ї гвардійської десантно-штурмової Чернігівської дивізії повітряно-десантних військ зс рф, який розстріляв дві цивільні автівки у Бучі Київської області.

На підставі зібраних доказів йому інкриміновано порушення законів та звичаїв війни, поєднане з умисним вбивством (ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 438 КК України).

За даними слідства, підозрюваний – 24-річний заступник командира бойової машини десанту – навідник-оператор БМД-2 з бортовим номером «111».

Вона була першою у військовій колоні батальйонної тактичної групи військовослужбовців зс рф. Інші слідували за нею.

Уранці 5 березня 2022 року за вказівкою командира колона розпочала рух з території дитячого закладу оздоровлення та відпочинку «Променистий», де Збройні Сили України завдавали ударів російським військам, у напрямку лісової зони поруч села Здвижівка Бучанського району на Київщині.

Маршрут пролягав по вулиці Леха Качинського до міста Буча.

Керівний склад військ рф віддав протиправний наказ розстрілу цивільного населення та транспортних засобів, які рухаються назустріч, до моменту зайняття нових бойових позицій.

Під час слідування за визначеним маршрутом військова колона зустріла два автомобілі з мирними людьми – дорослими та двома малолітніми дітьми.

Родина родом з Донеччини, яка проживала у Бучі, разом з сусідами намагалися виїхати з території Бучанського району, де велися активні бойові дії.

Цивільні автівки проїжджали повз Парк Чорнобиля та приміщення заводу групи компаній UTEM. Побачили перед собою військову техніку. Водій першого авто зупинився на узбіччі автодороги, одразу за ним – інший автомобіль.

У цей час підозрюваний, порушуючи норми міжнародного права, відкрив вогонь на ураження з 30 мм автоматичної гармати 2А42 по транспортним засобам.

Четверо людей отримали смертельні поранення: мати, двоє малолітніх дітей та сусід. Також завдано тілесних ушкоджень іншим особам, які перебували в авто. Серед них – батько загиблої родини.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснюють слідчі Нацполіції України.

Наразі здійснюються процесуальні дії для притягнення до відповідальності інших співучасників воєнного злочину.