Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Розповсюдження недостовірної інформації на замовлення РФ – викрито громадянина України

За процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора викрито громадянина України, який надавав допомогу представникам іноземної організації у проведенні підривної діяльності на шкоду інформаційній безпеці країни. Наразі йому повідомлено про підозру у державній зраді (ч. 1 ст. 111 КК України).

За даними слідства, підозрюваний на замовлення представників ЗМІ Російської Федерації під час виступів на російських телеканалах, які зараз перебувають під санкціями, а також в соціальних мережах розповсюджував недостовірну інформацію з метою маніпулювання суспільною думкою і дискредитації державної влади. Інформація стосувалася нібито перебування України під зовнішнім управлінням, а також він відкрито звинувачував українських військових в обстрілах мирного населення.

У подальшому іноземні організації зосередили його роботу на дестабілізації суспільно-політичної ситуації в України. Він почав організовувати за заздалегідь підготовленим сценарієм російських кураторів за матеріальну винагороду протестні акції у столиці. Для цього, зокрема, наймав для «масовки» людей, які мали створювати потрібну інформаційну картинку для представників російських інформаційних агентств.

В ході обшуків за місцем проживання підозрюваного правоохоронці виявили переписку з представниками іноземних інформаційних агентств, сценарії масових акцій, гасла виступів, звіти про виконану роботу, банківські карти, перерахунки грошових коштів з іноземних банків. Допитано ряд свідків, які підтверджують обставини інкримінованого підозрюваному кримінального правопорушення.   

На даний час досудове розслідування триває, встановлюються спільники та інші епізоди злочинної діяльності.

Заходи з викриття здійснювалися прокурорами спільно зі співробітниками Департаменту захисту національної державності та слідчими СБУ.