Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Розкрадання майже 1,5 млрд грн на закупівлі снарядів для ЗСУ – викрито посадовців Міноборони та їх спільників

За процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора колишньому та чинному керівникам одного із Департаментів Міноборони, керівнику та комерційному директору української компанії, а також представнику іноземної фірми повідомлено про підозру в заволодінні майном шляхом зловживання службовим становищем у складі організованої групи (ч. 5 ст. 191 КК України).

За даними слідства, підозрювані організували схему розкрадання державних коштів під час закупівлі боєприпасів. Йдеться про майже 1,5 млрд грн, виділених на придбання 100 тис мінометних пострілів для ЗСУ.

У серпні 2022 року посадовці Міноборони уклали контракт на закупівлю оптової партії артилерійських снарядів з постачальником озброєнь - українською компанією. Міноборони перерахувало на рахунки підприємства всю суму, передбачену документом.

Після одержання коштів менеджмент компанії перерахував частину грошей на баланс іноземної комерційної структури, яка мала поставити замовлені боєприпаси в Україну.

Однак до нашої країни артснаряди іноземна фірма не відправила, а отримані кошти вивела у тінь, перевівши їх на рахунки ще однієї афілійованої структури за кордоном. Решта суми від Міноборони залишилася на рахунках української компанії в одному зі столичних банків.

Наразі правоохоронці арештували викрадені кошти, вирішується питання щодо їх повернення до бюджету України.

За клопотанням прокурорів вирішується питання щодо обрання підозрюваним запобіжного заходу. 

Викриття схеми розкрадання бюджетних коштів здійснювалося прокурорами спільно зі співробітниками Служби безпеки України, Нацполіції України у взаємодії з Міністерством оборони України. Документування злочину відбувалося за сприяння Міністра оборони.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.