Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Генпрокурор Ірина Венедіктова та Прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан обговорили співпрацю

Генпрокурор Ірина Венедіктова та Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба зустрілися із Прокурором Міжнародного кримінального суду Карімом Ханом, який прибув до України з візитом.

Прокурор МКС Карім Хан 2 березня 2022 року прийняв рішення про початок повноцінного розслідування ситуації в Україні за заявою 39 країн. Наразі держав, що долучились до звернення розслідувати злочини проти людяності та/або воєнні злочини, вчинені під час міжнародного збройного конфлікту в Україні, вже 41. Офіс Прокурора Міжнародного кримінального суду сформував команду та розпочав збір доказів. 

«Ми вдячні за те, що розслідування стартувало і за важливий візит прокурора Хана до нашої держави, охопленої жорстокою війною, агресією РФ, яка щодня забирає життя цивільних людей. Українська прокуратура та всі правоохоронні і державні органи готові до співпраці у розслідуванні МКС. Ми абсолютно відкриті і налаштовані на оперативний обмін інформацією та доказами. Всі наші зусилля нині сконцентровані на активному зборі та документуванні кожного факту воєнних злочинів та злочинів проти людяності, які вчиняє загарбник на нашій землі. І ми будемо передавати всі матеріали команді МКС. Наша мета – перемога справедливості і покарання всіх причетних до варварських злочинів та смертей», - заявила Генпрокурор Ірина Венедіктова.

Генпрокурор додала, що Офіс Генерального прокурора створив єдину платформу збору доказів warcrimes.gov.ua, через яку свідки та потерпілі передають дані, відео та фото про воєнні злочини. Всі вони документуються за найвищими стандартами, щоб бути в подальшому використаними в Міжнародному кримінальному суді.

Прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан заявив, що відновлення верховенства права є життєво важливим. Він наголосив на важливості об’єднання зусиль для встановлення істини шляхом незалежних та об’єктивних розслідувань та провідну роль в цьому контексті потенційних міжнародних спільних слідчих груп. А також притягнення до відповідальності за вчинення жорстоких злочинів.