Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Ризики торгівлі людьми в умовах війни зросли, тому ключове для правоохоронних органів – відпрацювання кожного ймовірного факту

Міжвідомча робота група з питань виявлення, припинення та розслідування злочинів, пов’язаних із торгівлею людьми, при Офісі Генерального прокурора провела чергове засідання.

Учасники проаналізували результати роботи щодо протидії злочинності на цьому напрямі. Обговорили координацію зусиль правоохоронних та державних органів влади для своєчасного викриття фактів торгівлі людьми, а також покращення стану досудового розслідування.

Зазначено, що від початку 2023 року повідомлено про підозру у вчиненні 60 кримінальних правопорушень. Йдеться про випадки сексуальної та трудової експлуатації, втягнення у злочинну діяльність.

Прокурори з урахуванням злочинів минулих років скерували до суду обвинувальні акти за фактами вчинення 99 злочинів, повְ’язаних із торгівлею людьми.

Лише цьогоріч визнано потерпілими 56 громадян: 19 жінок, 26 чоловіків, 11 дітей.

«У контексті повномасштабної війни проблема торгівлі людьми набула особливої актуальності. Через евакуацію в більш безпечні райони чи за кордон для українців збільшилися ризики стати об’єктом протиправної діяльності. Маємо відпрацьовувати кожен ймовірний такий факт. Забезпечувати невідворотність покарання не лише для виконавців злочинів, й а посадовців», – наголосив начальник Департаменту нагляду за додержанням законів Національною поліцією України та органами, які ведуть боротьбу з організованою злочинністю, Офісу Генерального прокурора Олег Пелепюк.

10 років тому Генасамблеєю ООН обрано 30 липня Всесвітнім днем протидії торгівлі людьми. Відтоді державні інституції, міжнародні та неурядові організації, активісти та активістки привертають увагу людей до небезпеки торгівлі людьми у кожній країні світу.

Офіс Генпрокурора постійно посилює протидію всім формам проявів торгівлі людьми.

Наразі обласні прокуратури зорієнтовано на нові підходи у роботі. Зокрема, закріплення на місцях прокурорів за цим напрямом, орієнтацію на постраждалих та сприяння їх доступу до допомоги.

Не менш важливим є забезпечення належної співпраці з міжнародними державними та громадськими організаціями у виявленні таких злочинів.

Учасники міжвідомчої робочої групи – представники Офісу Генпрокурора, Національної поліції України, ДБР, СБУ, Держприкордонслужби, Міністерства соціальної політики України та Національної соціальної сервісної служби України.