Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Рейдерське захоплення заводу дитячого харчування на Полтавщині – викрито масштабну аферу

За процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора викрито схему рейдерського захоплення заводу дитячих продуктів харчування на Полтавщині.

За даними слідства, адвокат та власник медіахолдингу, використовуючи підконтрольні інформаційні ресурси як інструменти тиску та шантажу на бізнесменів і політиків, разом зі спільниками організували шахрайське заволодіння 100% статутного капіталу підприємства. До складу злочинної організації входило щонайменше 15 осіб – представники силового блоку, адвокати, нотаріуси та «кримінальний авторитет».

У липні 2022 року вони незаконно перереєстрували завод на підконтрольних осіб. Для цього втрутилися в державні реєстри та виготовили підроблені документи. Внаслідок таких дій власникам підприємства було завдано збитків на суму понад 250 млн грн.

Правоохоронці провели понад 30 санкціонованих обшуків за місцями проживання фігурантів і в офісних приміщеннях. Вилучили мобільні телефони, документацію, зброю, набої, гроші, автомобілі, «чорнові записи» та інші речі.

Наразі їх затримали в порядку ст. 208 КПК України.

П’ятьом учасникам повідомлено про підозру у створенні злочинної організації та участь у ній, шахрайстві, протиправному заволодінні майном підприємства, підробленні та використанні підроблених документів, зловживанні повноваженнями особами, які надають публічні послуги і службовому підробленні (ч. 1 ст. 255, ч. 2 ст. 255, ч. 4 ст. 28, ч. 3 ст. 206-2, ч. 4 ст. 28, ч. 3 ст. 358, КК України). Вирішується питання щодо обрання їм запобіжних заходів та повідомлення про підозру іншим учасникам.

Також перевіряється їх причетність щодо підготовки до рейдерських захоплень інших підприємств на території різних областей.

Один із організаторів – власник медіахолдингу, раніше неодноразово потрапляв у поле зору правоохоронців за фактами шахрайств та вимагань. За одним із останніх звинувачень справа «чорного» політтехнолога на даний час слухається у суді.

Досудове розслідування здійснюється слідчими Головного слідчого управління Нацполіції України за оперативного супроводу Департаменту стратегічних розслідувань Нацполіції України.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину й не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.