Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Ракетні удари по містах України – повідомлено про підозру командувачу дальньої авіації повітряно-космічних сил ЗС РФ та екскомандувачу ЧФ ВМФ РФ

За процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора генерал-лейтенанту командувачу дальньої авіації повітряно-космічних сил збройних сил РФ та адміралу колишньому командувачу Чорноморським флотом ВМФ РФ повідомлено про підозру у веденні агресивної війни та посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України (ч. 2 ст. 437, ч. 3 ст. 110 КК України).

За даними слідства, з 24 лютого 2022 року генерал-полковник ЗС РФ, виконує накази військово-політичного керівництва РФ і командування ЗС РФ.

Він забезпечує нанесення підпорядкованими йому підрозділами дальньої авіації з використанням стратегічних ракетоносців Ту-160, Ту-95МС, а також дальніх ракетоносців-бомбардувальників Ту-22М3, систематичних масштабних ракетних ударів крилатими ракетами типів Х-555, Х-55, Х-101, Х-22 по українських містах, у тому числі по об’єктах, захищених міжнародним гуманітарним правом.

Підозрюваний адмірал з 24 лютого 2022 року до 10 серпня 2022 року, перебуваючи на посаді командувача Чорноморським флотом ВМФ РФ, виконував накази і розпорядження військово-політичного керівництва РФ і командування ЗС РФ.

Він забезпечував нанесення з акваторії Чорного моря підпорядкованими йому підрозділами ЧФ ВМФ РФ з використанням військових бойових кораблів систематичних ракетних ударів високоточними керованими крилатими ракетами «3М14-Калібр» по містах та інших населених пунктах України. У тому числі по об’єктах, що перебувають під захистом міжнародного гуманітарного права. 

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснюється слідчими Головного слідчого управління Служби безпеки України, оперативний супровід – Департамент військової контррозвідки СБУ.